SELF-HELP FEST 01 @OKC ABRAŠEVIĆ [MOSTAR]

U subotu, 17. decembra 2016. godine, realizovan je prvi Self-Help Fest u mostarskom OKC Abraševiću. U pitanju je bio jednodnevni festival sa društveno angažovanim dnevnim programom i muzičkim programom. Kompletan sadržaj festivala je bio potpuno besplatan.

sefh-1-header
Design: BrainFart Merch / Moshus Promotions (Mostar)

Iako smo ovaj festival organizovali putem projekta za neformalne skupine, organizacija uključuje sledeće kolektive/udruženje i pojedince/muzičare/aktiviste: Moshus Promotions (Mostar), Man Down (Sarajevo) i UAMPI BUM (Banja Luka). Poenta festivala je bila saradnja između tri različita grada u BiH i dovođenja audio/video/production učesnika iz istih na jedno mesto i pod jednim krovom. Cilj je bio da svi nauče nesto novo, razmene iskustva, ozbiljno popričaju o realnim situacijama u državi u sklopu ovih poslova, da sugerišu moguće načine poboljšanja DIY scene u BiH i sve ostalo u sklopu toga, kao i muzički program koji je imao za cilj da promoviše bendove iz sva tri grada.

Svi članovi/kolektivi naše festivalske organizacije, kao i neki učesnici festivala, su u sklopu svojih gradova već prevashodno realizovali dosta toga, počevši od jačanja kolektiva, edukacije, produkcije DIY muzičkih/vizuelnih dešavanja, kao i mnogo toga drugog. Citiraćemo kolege iz Moshus Promotions-a sa sloganom koji su koristili u sklopu njihovog kultnog underground Moshus Metal Fest-a: “SVI SMO SCENA“.

PROGRAM:

1.  Radionica osnova kućne produkcije 
Voditelj: Ante Dujmović (Moshus Promotions, OKC Abrašević)

2. Radionica DIY izdavaštva
Voditelj: Lidija Drakulić (UAMPI BUM, UNSA Geto, DKC Incel)

3. Tribina/okrugli sto – Saradnja među mladim producentima i muzičarima različite etničke pripadnosti
Moderatori:
Toni Kolar (Moshus Promotions, OKC Abrašević) & Lidija Drakulić

4. Muzički program – KONCERTI
Crustalno Jasno (Mostar)
Man Down (Sarajevo)
Shipwrecked (Sarajevo)
Shizomantra (Banja Luka)

Radionica osnova kućne produkcije je goste mogla da detaljnije nauči i uputi, kroz praktičnu prezentaciju, u to kako napraviti svoj sopstveni kućni studio za snimanje, šta vam je potrebno od opreme odnosno komponenti, kako sam snimiti instrument ili vokal koristeći software Reaper kao primer, na koji način se može koristiti software i kako koristiti MIDI, tips & tricks odnosno olakšice u samoj proceduri, kao i sve ostale osnovne stvari koje su potrebne da znate kako bi mogli samostalno da se snimite i sa ograničenim budžetom.

img_0005

Radionica DIY izdavaštva je gostima pružila mogućnost da se informišu o osnovima DIY etike, kratkog uvoda o poreklu i današnjim procesima, kako samostalno i nezavisno izdati audio/video ili vizuelno/pisano/štampano delo, koje su prednosti i mane DIY izdavaštva i produkcije danas, BiH i regionalne primere pojedinaca/kolektiva i otvorenu diskusiju među učesnicima koji su tim putem razmenili svoja iskustva, nedoumice, pitanja i konstatacije.

img_0036

Tribina odnosno okrugli sto na temu Saradnja među mladim muzičarima i producentima različite etničke pripadnosti je svim učesnicima tribine pružila mogućnost da konstatuju ono što je očigledno već duže vreme: NIKO NEMA PROBLEM NI SA KIM U KREATIVNIM POSLOVIMA, NITI ŽELI DA GA IMA, a to je i bila sveopšta šira poenta festivala. Upravo nakon te konstatacije, učesnici tribine su imali mogućnost da konstruktivno popričaju o problemima sa kojima se susreću u kreativnom radu, organizaciji i produkciji DIY kulturno-umetničkih dešavanja, koja su neka rešenja koja su se mogla primeniti u sva tri grada i mnogo toga drugog.

img_0046

Rezultat ove tribine je ideja/koncepcija da se pokrene BiH unija alternativnije scene, a toj uniji mogu da se pridruže bilo koja udruženja, kolektivi, umetnici, pojedinci i slično koji imaju želju da se malo žešće potrude i angažuju na jačanju međugradske saradnje kolektiva i poboljšanja trenutnih situacija.

img_0042

Pored gore navedenog, došli smo i do sledeće konstatacije. Bilo nam je zanimljivo, iako nekima nije bilo iznenađujuće, kako nijedna TV kuća nije ispratila festival sa ovakvim sadržajem, a nismo primetili ni neke druge predstavnike medija, niti pronašli bilo kakve recenzije festivala. Postaje sve žalosnije kako naši mediji nisu zainteresovani da podrže i recenziraju manifestacije koji su pretežno mladi samostalno organizovali, pogotovo kada je u pitanju međugradska i međuentitetska saradnja. Čast retkim izuzetcima, ako sadržaj nisu objavili samo zato što ih je neko ko njim je prijatelj u organizaciji “iscimao” da to urade ili njim dao 10 besplatnih ulaza. No, vrlo dobro znamo da njim ne donosimo nešto naročito “klikova” i “pregleda”, premda smatramo da neće “umreti” ako s vremena na vreme dođu i nešto isprate, osim što samo “kopi-pejstaju” saopštenja.

Muzički program je predstavio četiri benda iz sva tri grada, a njihovi nastupi su se mogli pogledati ovim redosledom: Crustalno Jasno, Man Down, Shipwrecked i Shizomantra. Sva četiri benda imaju DIY izdanja iza sebe, a njihovu muziku možete da pogledate, kupite, a od nekih i besplatno skinete, na dole navedenim linkovima njihovih Bandcamp profila.

Želimo da se još jednom zahvalimo OKC Abraševiću na ustupljenom prostoru i kompletnoj njihovoj ekipi, svim učesnicima, kolektivima i/ili pojedincima koji su doprineli realizaciji i/ili učestvovali u programu, kao i svim gostima koji su svojim dolaskom i učešćem podržali ovaj festival.


Projekt ”Self-Help Fest” je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.


PHOTO: Lidija Drakulić & Marko Biljka Vukosav

Reci nešto.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s