15TH SEASPLASH FESTIVAL @FORT PUNTA CHRISTO [ŠTINJAN/PULA] | 20/07 – 23/07/2017 | LINE UP NEWS

sispi-head-1

Seasplash Festival vam donosi vesti o prvim potvrđenim izvođačima na petnaestom jubilarnom Seasplash Festivalu, koji će se ove godine dogoditi od 20. do 23. jula 2017. godine na istom mestu zločina – jedinstvena tvrđava Punta Christo pored Pule! U prodaji su povoljne ulaznice RanoGrabilice. Uhvatite priliku da nabavite sebi ulaznice po zaista povoljnoj ceni (240 kuna), a to možete učiniti ukoliko kliknete ovde.

sisp-head-2-10

Video sa najboljim trenutcima 14th Seasplash Festival: Soundsystem Edition izlazi uskoro, a do tada možete da pogledate kratak najavni video koji potpisuje David Tešić, dugogodišnji festivalski dokumentarist.

FIRST LINE UP WAVE

Vin Gordon & The Real Rock Band

Vin Gordon, poznat još kao Trommie ili Don D Junior, je legendarni jamajkanski trombonista, na sceni od zlatnih jamajkanskih godina, začetaka rocksteady i ska muzike. Muzičku karijeru započeo je ranih šezdesetih godina u poznatoj školi Alpha Boys School of Music, gde brzo usavršava svoj stil. Sredinom šezdesetih je počeo snimati svoje prve radove sa poznatim The Wailers u Coxone Dodd’s Studio One, istovremeno sarađujući sa poznatim muzičarima poput Roland Alphonso, Tommy McCook, Jackie Mittoo, Lloyd Brevett, Lester Sterling, Bobby Ellis i mnogi drugi. Njegov trombon može da se čuje na albumima legendarnih izvođača Studio One-a, poput The Wailers, Burning Spear, Dennis Brown, The Abyssinians, The Heptones, Delroy Wilson, Bob Andy i Alton Ellis. Jedan od njegovih najvećih hitova je Real Rock, svetski poznata reggae himna, koju je komponovao sa Jackie Mitto, klavijaturistom genijem. Kako je Vin Gordon bio omiljeni trombonist Bob Marley-a, isti ga je poveo u London 1977. godine kako bi snimili albume Exodus i Kaya, nakon što su na Jamajci snimili Natty Dread i Rastaman Vibration. Zadnjih nekoliko godina, Vin putuje Evropom kao član The Wailers-a i Skatalites-a, a nedavno je pokrenuo svoji bend The Real Rock sa osam fantastičnih londonskih muzičara sa kojima dolazi na festival!

vin_gordon_and_the_real_rock_bandd07_0279_0600x0400


Vibronics meets Conscious Sounds

Saradnja Vibronics-a i Conscious Sounds-a je izražajno kvalitetan i respektabilan spoj na svetskoj dub sceni! Sa njihovim zanimljivim i unikatnim osobinama, te zavidnom muzičkom diskografijom, ovi talentovani producenti slave pedeset godina dub-a svojim zajedničkim albumom koji izlazi u februaru 2017. godine! Album istražuje sve uticajne tonove ovog žanra, od samih početaka sedamdesetih godina prošlog veka, pa sve do najnovijih dub inkarnacija! Dolaze iz Velike Britanije, a sa sigurnošću se može reći kako su diplomirali umetnost svojom produkcijom koja kombinuje melodičan zvuk i žestoke dub-ove.

vibronics_conscious_sounds_2_0600x0400


Citizen Fish

Citizen Fish je bend kojem nije potreban poseban uvod – još od svog osnivanja, 1990. godine, mešavinom ska i punk/rock muzike su zaradili titulu majstora. Članove benda znamo iz kultnih punk bendova kao što su Subhumans i Culture Shock. Još uvek su poprilično aktivni i u punom pogonu – stare himne  se ne zaboravljaju, a novi uradci se nižu jedan za drugim. Nakon kraćeg prekida u radu, ponovo se okupljaju 2011. godine i nastavljaju sa živim svirkama kao i sa izdavanjem novih albuma, i to kroz saradnju sa značajnim izdavačkim kućama kao što su Fat Wreck Chords i Alternative Tentacles.

citizen_fish_001_600x400


Pitch Black

Pitch Black su uzburkali vode unutar nezavisne muzičke dub scene sa svojim beskompromisnim i inovativnim zvukom. Njihova muzika neprimetno briše granice između srodnih žanrova, još od albuma prvenca Futureproof iz 1999. godine! Projekt je zamisao Michael Hodgson-a, nagrađivanog multimedijalnog umetnika, i Paddy Free-a, producenta kolektiva Salmonella Dub. Ovi Novozelanđani svakako znaju kako treba zvučati prelivanje muzike preko različitih raspoloženja i kako uz to kreirati zapetljane i zarazne zvučne uzorke, kako na snimkama, tako i uživo. Nakon duže pauze, nedavno su objavili peti studijski album Filtered Senses.

header_1a


Culture Shock

Culture Shock je kultni bend i rodonačelnik u simbiozi ska, dub i punk/rock muzike! Iako su u početku delovali tek kraći period, iza njih je ostao ogroman trag. Osim što dele članove i istoriju sa bratskim bendovima Citizen Fish i Subhumans, poznati su i po sjajnim melodijama i energičnim nastupima. Vratili su se u punom sjaju, sa novim albumom pod okriljem izdavačke kuće Alternative Tentacles. Attention Span je album koji dolazi nakon 25 godina pauze, a dokazuje kako je bend ostao originalan i dosledan nakon svih tih godina, uz očigledan rast sviračkog kvaliteta. Godine su prošle, ali snaga i energija su ostale na visokom nivou, kako smo i navikli.


Waitapu

Godinama prije ulaska u dub dimenzije, članovi Waitapu-a čeličili su se u raznim sferama života lokalne underground scene i čvrstog zvuka hardcore, punk, metal i stoner muzičkih stilova. Bend deluje u Čakovcu, u Međimurju, na severozapadu Hrvatske, a krenuo je u stvaranje zanata svog ozbiljnog zvuka. Izražena ljubav prema old school dub-u i raznolika muzička podloga označava zvučne koordinate njihovog projekta. Na proleće 2017. godine, počastiće nas dugoočekivanim albumom, kojeg će predstaviti upravo na Seasplash Festivalu.


Black Star Dub Collective

Black Star Dub Collective, koji na Seasplash Festival dolazi direktno iz Manchester-a, nastao je u toku hladne zime 2009/2010 godine, sa željom članova da izraze svoju veliku ljubav prema soundsystem kulturi. Kako su u Rusholme’s Dickenson Road-u uspeli da pokrenu squat scenu, uporedno je rastao i kolektiv, a danas je u punom cvatu sa članovima koji su željni doprineti svojom ljubavi prema dub, reggae, roots i dancehall muzici. Cilj njim je i da izraze svoje društvene i političke stavove, te da približe postojeće probleme široj publici, a to čine kombinovanjem ritmova sa žestokim i radikalnim političkim porukama.

1554384_10152361828695259_6951675120694640469_n


Conscious Youth

Conscious Youth dolazi iz Velike Britanije, a čine ga članovi kolektiva Black Star Dub, kao i Dub Reaktion, poznati po organizovanju dub dešavanja u Manchester-u. Počeli su 2014. godine, potaknuti nezadovoljstvom političke i društvene situacije u svetu, inspirisani soundsystem kulturom za koju veruju da poseduje snagu ujedinjavanja ljudi. Danas, pod vođstvom Nucleus Roots-a, Conscious Youth izvodi žestoki nastup kroz live dub act, sa vokalima i brass sekcijom.

Reci nešto.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s