KINO ЖИЖА | HIROSHIMA MON AMOUR [1959] | PROJEKCIJA FILMA @ЖИЖА [BANJA LUKA]

Tekst: Renato Dodig

Srijeda, 01/02 u Жижи: održala se projekcija filma Hiroshima Mon Amour (1959). Rečenicom “Ništa nisi vidjela u Hirošimi“, počinje Hiroshima Mon Amour (1959), debitantski igrani film Alain Resnais-a, koji se, zajedno sa The 400 Blows Francois Truffaut-a, smatra početkom francuskog novog talasa.

16422646_1523113697722975_6862793195728227951_o

Francuska glumica koja snima anti-ratni film, upušta se u ljubavnu aferu sa oženjenim japanskim arhitektom. Tokom svojih sastanaka, par razmjenjuje stavove i lične perspektive povodom rata. Međutim, uprkos vremenu koje provode zajedno, njihova povezanost sa vremenom jenjava.

hma

Hiroshima Mon Amour, potresno je djelo o užasima rata, međuljudskom udaljavanju, kao i o tragovima koje rat ostavlja na sve ljude, bilo da su direktno ili indirektno uključene u sukob. Alain-ova prvobitna ideja je bila da snimi kratki dokmentarni film o atomskoj bombi bačenoj na Hirošimu. Međutim, ta ideja je pala u vodu, s obzirom na to da reditelj nije želio da rekreira svoj dokumentarac o Holokaustu: Night and Fog iz 1955. godine. Resnais poziva francusku književnicu Marguerite Duras da napiše scenario za Hiroshima Mon Amour, te Duras odnosi Oskarovu nagradu za najbolji originalni scenario.

maxresdefault

Krajnji rezultat jeste niz razgovora u trajanju od 36 časova, između francuske glumice i japanskog arhitekte, koji svoju kratkoročnu aferu doživljavaju kao stradanje u Hirošimi. Film je inovativan zbog upotrebe kratkih flashbacks, koje je reditelj vješto ukomponovao u scene, pozivajući se na kratko na isječke iz prošlosti likova, te na taj način stvarajući specifičnu nelinearnu naraciju, prepunu repetitivnih dijaloga.

hiroshima-mon-amour

Film je prikazan premijerno na filmskom festivalu u Kanu, ali nije ušao u službenu selekciju. Svojevremeno je Eric Rohmer izjavio za Hiroshima Mon Amour, da će biti potrebno da prođe 5, 10, a možda i više godina da bismo shvatili kako je ovaj film najvažniji film post ratnog perioda, a ujedno i najbolji moderni zvučni film.

Reci nešto.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s