15TH SEASPLASH FESTIVAL @FORT PUNTA CHRISTO [ŠTINJAN/PULA] | 20/07 – 23/07/2017 | LINE UP & CONCEPT NEWS

Putem petnaestog izdanja, Seasplash Festival će obeležiti i četrdeset godina od objavljivanja single-a Punky-Reggae Party, u izvedbi Bob Marley-a i Lee Scratch Perry-a. Ovaj antologijski hit je objavljen 1977. godine kao posledica udruživanja reggae i punk/rock subkultura, koje su digle svoj glas kroz seriju koncerata Rock Against Racism, protiv tada rastuće radikalne desnice u Velikoj Britaniji.

Uz proslavu jubileja i pozitivnih vibracija, Seasplash Festival zadržava notu društvene angažovanosti, upozoravajući na ovu još uvek aktuelnu tematiku, kako u domaćem, tako i u evropskom i globalnom okruženju, zazivajući razum i toleranciju naspram nametnutih autoriteta i moći ugnjetavanja. Podsetimo se kako zvuči Punky-Reggae Party, upoznavajući se sa novopotvrđenim izvođačima nadolazećeg festivala. Nemojte da zaboravite da nabavite povoljnije ulaznice na vreme, a to možete da uradite ovde.

MAD PROFESSOR

Na svoje prvo Seasplash Festival gostovanje dolazi legendarni engleski dub/reggae producent i inovator Neil Fraser odnosno Mad Professor. Pokretač i vlasnik Ariwa Studios od ranih osamdesetih, krenuo je sa dvanaest izdanja serije Dub Me Crazy, a do danas je objavio preko dve stotine izdanja. Nastupi i turneje traju u kontinuitetu, a karijeru je obogatio saradnjama sa brojnim zvezdama (Depeche Mode, Jamiroquai, Beastie Boys), od kojih se najviše ističe njegov remix drugog albuma Massive Attack-a pod imenom Protection: No Protection.

MUNGO’S HI-FI

Trenutno je jedan od najpopularnijih evropskih soundsystem-a, a ujedno i kolektiv koji okuplja šest članova – DJ-jeva i producenata. Svoju aktivnost obogatili su pokretanjem vlastite izdavačke etikete Scotch Bonnet 2005. godine, kao i sub-label Scrub A Dub. Osim statusa kojeg trenutno uživaju i kvalitete kakvu isporučuju, njihovo prvo gostovanje na Seasplash Festivalu organizaciju uveseljava iz još barem dva razloga. Naime, njihova karijera lansirana je u orbitu dobivanjem uloge domaćina istoimenog stage-a u sklopu Outlook Festivala, upravo u toku selidbe istog u okruženje tvrđave Punta Christo, a u međuvremenu su postali jedni od izdavača Egoless-a, producenta i muzičkog virtuoza sa domaće scene.

ILLBILLY HITEC

Još jedno premijerno gostovanje, a u pitanju je kolektiv sa sedištem u Berlinu, sa stalno rastućim brojem izdanja i nastupa, te poprilično originalnim stilskim izričajem, kroz koji mešaju izvorne uticaje i korene roots muzike sa modernom produkcijom. Njihov zvuk kombinuje uticaje cumbie, jungle, hip-hop i dub muzike, i to u samo njima svojstven reggae stil. Na Seasplash Festival dolaze u pratnji austrijskog MC-a Kinetical i time će predstaviti novi album One Thing Leads To Another.

PAPRIKA KORPS

Stari znanci se vraćaju na Seasplash Festival nakon punih pet godina, što će uz proslavu festivalskog jubileja ujedno biti i njihov dvadeset i peti nastup u Hrvatskoj. Ovi hrabri heavy rocker-i iz Poljske su u međuvremenu objavili novi i još uvijek aktuelni album pod nazivom Homemade Babylon.

FAKOFBOLAN

Pulski punk/rock prvaci iz ranih devedesetih često su poređeni sa velikanima stila poput The Clash ili Rancid, u čijim radovima je značajno primetan uticaj karipske kulture uz dominaciju ska zvukova. Velika čast nam je najaviti poseban set koji će mnogima omiljeni Fakofbolan složiti za ovaj nastup, sastavljen od najprikladnijeg iz njihove diskografije za ovu priliku. Poslušajte aktuelnu obradu kultnog klasika KUD Idijota Kad sunce opet zađe, na kojoj gostuje Chakka (Kali Fat Dub).

AUTONOMADS

Autonomads su izrasli iz Manchester squat scene 2007. godine. Duboko inspirisani dub/anarcho-punk pokretom i kulturom besplatnih partija, odsvirali su više od pet stotina koncerata u osamanest različitih država i u toku deset godina rada, dok su za isto vreme izdali dva samostalna i jedan zajednički album sa Black Star Dub Collective. Ovo njim je takođe i prvi nastup na Seasplash Festivalu.

DIGITRON SOUND SYSTEM

Digitron Sound System, prvi domaći soundsystem, počeo je sa radom 2007. godine, a osnovali su ga članovi bendova Radikal Dub Kolektiv i Bamwise. Njihovim zvukom dominira UK digital dub, uz uticaj različitih muzičkih smerova – od elektronike do organske muzike. Jedni su od dežurnih krivaca za dobru zabavu sveprisutne underground scene, te domaćini DubSplash stage-a od njegovog začeća. U proteklih godinu dana, iznedrili su tri nova izdanja: Dub Swap! sa Brainless (ODGPROD), 7” single Hail Up! sa Dan I (Digitron Records/Lion’s Den) i 12” remix za ViolinBwoy i Echo Ranks (Lion’s Den).

WARRIOR CHARGE SOUNDSYSTEM

Ovaj soundsystem je gostima Seasplash Festivala poslednji niz godina poznat po drečavo crvenoj boji. Osnovani su 2006. godine iz lokalne DIY scene Udine-a, šireći pozitivne vibracije i duh saradnje u izgradnji pravednijeg svijeta. Od tada dele stage sa legendama scene (Jah Shaka, Zion Train, Aba Shanti, Channel One, The Disciples, Weeding Dub), nastupajući na brojnim festivalima (Zion Station, Festintenda, Heartical Vibes, Dub Gate).

DUBBLE

Ovaj moćni dub live act duo su pokrenuli Vanja odnosno Vanya O i Jadranko odnosno Dubolik nakon razlaza Radikal Dub Kolektiv. Trenutno funkcionišu na različitim adresama, održavajući redovne nastupe i materijalizirajući svoju kreativnost kroz sopstveni label Dub Tunnel. Na njihovom aktuelnom izdanju Sign Of The Times gostuje legendarni reggae vokal Earl 16.

ROCKERS DUB MASTER

Kolektiv sa sedištem u Trstu, poslednjih godina je postao itekako prepoznatljiv na regionalnoj i međunarodnoj dub sceni, izgradnjom sopstvenog soundsystem-a i organizovanjem redovnih dešavanja. Sve veći broj nastupa dovodi i do mnogobrojnih saradnji sa mnogim poznatim akterima kao što su: O.B.F. Soundsystem, Vibronics, Channel One i slični. Kao domaćini dub stage-a susednog Overjam Festivala, nakon što su godinama bili samo gosti, na petnaestom izdanju Seasplash Festivala će nastupiti po prvi put.

AUSTRIJSKA BASS SCENA NA 15TH SEASPLASH FESTIVAL

Drugu godinu uzastopno, u toku Seasplash Festivala će se nastaviti predstavljanje austrijske bass scene, ovog puta sa još većim brojem izvođača širokog spektra stilova, naslonjenih na bass muziku i soundsystem kulturu. Saradnja u narednim mesecima je dodatno pojačana serijom promotivnih događaja koji najavljuju petnaesto izdanje festivala, i to u čak četiri austrijska grada: Linz, Vienna, Klagenfurt i Salzburg, a na kojima će nastupati i izvođači sa domaće scene. Na samom festivalu će nastupiti sledeći austrijski izvođači:

Dubbing Sun (Dubbing Sun Records/Lion Charge Records)
Kinetical MC x DJ Diaz
Raptix (Sub Audio Records)
Gnischrew (Sub Audio Records)
Nobody b2b Damask (Basstrace/Sub Movement)
Thizzla (One.Culture.Kollektiv)
Deeds (Sub Movement)
Isonoe (LOG Soundssystem/Basstrace)
Lion’s Hifi
Selectress Beatroot (Stereofreezed/RAWting!)
DCone (Stereofreezed/RAWting!)

Reci nešto.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s